dissabte, 28 de març de 2015

MANLLEU - TORELLÓ

Per la Ruta del Ter (GR210) 

Aquest itinerari ofereix la possibilitat de conèixer i descobrir el riu Ter des del naixement a Ulldeter, a 2.200 metres, fins a la desembocadura a la mar Mediterrània, a la Gola del Ter (L'Estartit). És un itinerari que convida a recórrer el riu amb els cinc sentits i a descobrir un territori ric en patrimoni històric i cultural, fauna, flora i paisatge. La ruta també vol ser un just homenatge a un dels rius més "treballadors" de Catalunya. (http://www.rutadelter.cat)

Molt assequible, planer i sense cap dificultat. Ben senyalitzat.

Com arribar-hi: a Manlleu
  • Anada : 
    • RENFE - Línia R3 - de Barcelona-Sants a Manlleu.
  • Tornada : 
    • RENFE - Línia R3 - de Torelló a Barcelona-Sants
Descripció del camímapa i tracks
Des de l'estació de Manlleu baixem a buscar el riu Ter, girem a mà dreta per seguir riu amunt per la riba esquerra.
Voregem per la dreta una fàbrica o magatzem industrial i tornem en direcció al riu sortint a la zona anomenada Platja del Dolcet des d'on veiem la resclosa i el canal.

Més endavant entrem a la colònia Rusiñol, del qual n'era propietari l'avi del conegut Santiago Rusiñol, que hi varen fer estades al Mas de Can Faluga (la torre del Amo) fins a finals de 1930, Ara reconvertit en restaurant.
Can Faluga
 Seguim riu amunt i després de passar per sota la C17 anem girant en direcció nord fins arribar al Pont de la Gleva. Pugem al pont i creuem el riu, tenim davant nostre el Santuari de la Mare de Déu de la Gleva
Santuari de la Gleva
Pel costat de l'antiga carretera nacional N-152 anem en direcció nord i passant pel conegut Restaurant "Can Peyu" (punt tradicional de parada per esmorzar),

 i per darrera de l'escola bressol agafem un camí cap a la dreta que ens porta a tocar de la fàbrica Industrias Rivas.
Després de tornar a creuar amb la C17 per sota, i girar cap el nord, enfilem cap a una zona de fàbriques coneguda per Filatures Voltregà i Filatures Marquet. 
En aquest punt ens tornem a trobar amb riu Ter. Creuem el Canal de Gallifa i ens endinsem en el "meandre de Gallifa" on es planten "pollancres"
Superat el meandre girem ara en direcció sudoest, passant pel costat d'una àrea de descans i un mirador sobre la resclosa de l'illa del Sorral.
Una mica més endavant trobem el mas de Gallifa
Mas de Gallifa
que sembla tancat però hi ha una granja de vaques a l'esquerra (es veu i s'olora).
Superada la casa deixarem la pista a l'esquerra i baixarem per un camí cap a la Font del Peretó

Seguint riu amunt arribem a la Fàbrica de La Farga Lacambra, on es pot visitar el Museu del Coure


Una mica més endavant un Mas preciós. Can Ordeig, de propietat particular i molt ben restaurat, per darrera sembla una fortalesa normanda.
Pugem pel serrat d'ordeig, agafant alçada sobre l'autovia, a m'a esquerra veiem la població de Vinyoles, per tornar a baixar cap a Can Boixò. Girem a la dreta i creuem un pontet en direcció a unes cases de pisos (cr. de Sant Isidre) i passat aquest edifici sortim a una àrea de descans amb una bona vista enlairada del riu.
 Baixem fins arribar al Pont de la Coromina, que no el creuem, sinó que seguim el curs del riu per la riba dreta
Resclosa de Can Terrers
Fem un altre revolt de 360º seguint el curs del riu fins sortir al Pont de Conanglell que pujarem per creuar el riu i entrar a Torelló.

Pugem cap a l'estació pel cr. Montesquiu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada