dissabte, 22 de novembre de 2014

SABADELL (Pedra Santa) - TERRASSA

GR-97 : de Sabadell a Terrassa

Cinquena etapa del GR97.  
Comença l'etapa a la parada de bus de la Urb. Pedra Santa del municipi de Sentmenat. Podriem dividir en tres parts aquesta sortida. La primera de Pedra Santa fins a Sabadell on trobarem l'ermita de Togores, l'aeròdrom de Moragues i el fantàstic Torrent de Colobrers. La segona part de Sabadell Nord (barri de Can Deu) a Terrassa, passant per l'ermita de St.Vicenç de Verders i Sant Julià d'Altura enmig dels boscos de Can Déu. I la última part es l'entrada a Terrassa que us recomano eviteu al màxim.

Com arribar-hi:
  • Anada : 
    • FGC : Línia S1 - Horaris
    • Bus Sagalés - Línia 230 - de Sabadell a Caldes de Montbui. 
      • Parada : Urb. Pedra Santa
  • Tornada : 
  • Descripció del camímapa i tracks

Sortim des de la parada del Sagalés de Pedra Santa seguint en direcció al restaurant Mas Ventós. Passat aquest sortim a la carretera que va cap a Sentmenat i agafem la pista de terra que va per l'esquerra fins arribar a un desviament a l'esquerra amb l'indicació de "camí particular" però que el GR està degudament marcat
Baixem cap a un torrent i tornem a trobar un rètol "Tocar Bocina", seguim les marques del GR i a la primera curva a la dreta ja veiem com el GR es desvia per un corriol deixant aquesta pista.
Sortim al torrent d'en Quer i arribem a les primeres cases de la urb. Can Canyameres que deixem a l'esquerra i nosaltres seguim pel torrent fins al final que ens desviem a la dreta (GR)
Pugem pel bosc de Cardona fins sortir a la serra de Sant Iscle
Tornem a fer un descens cap el riu Tort abans d'arribar a Can Vilar. Es una zona molt boscosa i que a la tardor adquireix unes tonalitats molt càlides
En època de bolets es una zona molt concorreguda pels "caçadors de bolets". Arribem a l'ermita de Togores que es troba adosada a la masia de Can Pagés vell. Data del s. XII i durant un temps hi va haver una comunitat de monges. Al marxar aquestes va ser habitatge d'alguns monjos del monestir de Sant Llorenç (La Mola)
A escasos metres a mà esquerra trobarem un pi monumental (El Pi de les tres branques). Al final d'aquesta pista sortim a una altre que al davant hi ha una gran explanada, en aquest indret s'hi trobava l'antic aeròdrom de Can Moragues, important centre aeronàutic republicà durant la guerra civil.Voltem el camp i sortim a tocar de la masia de Can Moragues actualment abandonada. Iniciem un descens per arribar al Torrent de Colobrers
Cal destacar aquesta zona ben senyalitzada com a lloc de passeig i d'una gran bellesa en qualsevol època de l'any. Cal veure la roca foradada, que ho va ser feta de manera artificial pels pagesos de la zona per regar l'horta que hi havia en el meandre.

 Més avall del torrent trobarem la Font Tosca o del Degotalls
 Al final del torrent sortim a Can Pagés (restaurant) i ens dirigim cap el pont per a creuar el riu Ripoll. A l'altre banda veiem una antiga construcció abandonada. 
És el Molí d'en Mornau. Antic molí paperer, on hi destacava la confecció de paper de fumar, és un dels molins paperers més rellevants de Catalunya del s. XVIII. Pugem cap el turó proper i sortim al barri de Can Déu de Sabadell.
Creuarem aquesta barriada seguint les marques del GR i ens endinsem cap els boscos de Can Déu. 
Passem pel costat de la masia i ens trobem l'ermita romànica de St. Vicenç de Verders. 
Aquesta ermita estava erigida als voltants de Sta. Maria de Corcó, però la construcció de l'embassament de Sau, la va deixar sota el nivell de les aigües. L'any 1973 va ser desmuntada pedra a pedra i reconstruïda en aquesta zona.
 Pels boscos de Can Déu arribarem a una àrea d'esbarjo, Sant Julià d'Altura
Seguim les marques del GR i desprès de creuar la carretera de Sabadell a Matadepera passarem 

per la torre de Mossén Homs. Estem quasi a tocar de Terrassa, on hi arribarem després de creuar el torrent de la Grípia i arribar al restaurant can Montllor.
Entrem a Terrassa per la carretera de Castellar.
Al arribar a la Pl de la Dona, a la dreta trobaríem l'estació de Rodalies Renfe de Terrassa. Si seguim recte sortirem a la zona de Vallparadís i la Rambla d'Egara.
Atenció a la distància urbana !!
BON CAMÍ


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada